Χειμερινή μίνι βόλτα στους καταράκτες της Παλαιοκαρυάς Τρικάλων
Με το απαραίτητο "σπαστό" φραπεδάκι
Και μοναδική θέα τα ορμητικά νερά του Πορταϊκού ποταμού
Και παρεάκι με κατάληλη, για την περίσταση, διάθεση
Όμορφα
(Γιάννη ευχαριστώ για την παρέα)
Λίγα λόγια για την περιοχή
Η Παλαιοκαρυά βρίσκετε σε μια χαράδρα ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα των Τρικάλων. Είναι ένα τοπίο άγριο και εντυπωσιακό που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις άλλες χαράδρες της πατρίδας μας (Βίκου, Σαμαριάς, Νέστου, Αώου). Απέχει 25χιλ. από την πόλη των Τρικάλων και 11χιλ. από την Πύλη Τρικάλων. Έχει μήκος 15χιλ.περίπου και μικρότερο πλάτος 1χιλ.Το δε βάθος αρχίζει από 1χιλ. και φτάνει το 1.5χιλ.Ολόκληρο το μήκος της χαράδρας της Παλαιοκαρυάς διαρρέετε από τον Παλαιοκαρίτη ποταμό που πηγάζει από τον αυχένα της Γκρόπας ύψους 1700μ. περίπου, και εκβάλει στον Πορταικό ποταμό. Σε σύγκριση με ποταμούς άλλων xαραδρών ο Παλαιοκαρίτης διατηρεί τα νερά του όλο τον χρόνο. Οι πλαγιές της χαράδρας είναι πετρώδεις συνήθως κατακόρυφες και το σπουδαιότερο καταπράσινες από πλούσιες συστάδες δένδρων και θάμνων που μαγεύει τον επισκέπτη δίνοντας μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα από τον καλύτερο καλλιτέχνη «τη φύση». Ο επισκέπτης υποκλίνεται στην ευρηματικότητα και την έμπνευση του Δημιουργού όπου η σύνθεση του τοπίου σε γεμίζει από θαυμασμό και σε μεταφέρει σε ονειρικές διαστάσεις. Μεγάλη και σπάνια ποικιλία βοτάνων και αγριολούλουδων στολίζει κατά την περίοδο της άνοιξης και του θέρους όλη την έκταση του βουνίσιου τοπίου της χαράδρας. Από πλευράς πανίδας στους απότομους βράχους, στις ξέφωτες πλαγιές και τα δάση φωλιάζουν και ενδημούν όλα σχεδόν τα άγρια ζώα και πουλιά της ευρύτερης περιοχής των Τρικάλων. Αετοί, γυπαετοί και γύπες αυλακώνουν ακατάπαυστα με το ανάλαφρο πέταγμά τους τον ουράνιο χώρο της χαράδρας και της χαρίζουν έτσι ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια και συναρπαστικό θέαμα. Πλούσιες πηγές με κρυστάλλινα νερά αναβλύζουν από παντού αριστερά και δεξιά στις πλαγιές της χαράδρας. Υπάρχουν τρία οροπέδια που μπορεί κανείς να πάει είτε με όχημα είτε με τα πόδια (πεζοπορία).Το ένα είναι της Γκρόπας, το δεύτερο της Μπέης και το τρίτο του Καρβασαρά που μπορεί να δει κανείς όλο το Θεσσαλικό κάμπο . Αποτελείται από τους οικισμούς Άνω, Κάτω, Μέση Παλαιοκαρυά και Τσιμπιδέϊκα. Ο συνολικός πληθυσμός δεν ξεπερνά τους 250, ενώ το καλοκαίρι διπλασιάζεται. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία (4.000 αιγοπρόβατα).
Η τοξωτή γέφυρα της Παλαιοκαρυάς, το φράγμα του Πορταϊκού στην Κάτω Παλαιοκαρυά, το δάσος της Κατούνας, κατάφυτο με έλατα και βαλανιδιές και οι κορυφές Γκρόπα και Καράβα, στολίζουν το τοπίο της περιοχής με ιδιαίτερη ομορφιά.
Στο δάσος της Κατούνας εμφανίζονται αρκούδες με τα μεγάλα χιόνια του χειμώνα, ενώ στη θέση Αέρι της Μέσης Παλαιοκαρυάς υπάρχει σπήλαιο με υπόγεια νερά. Σχέδιο για την ανάπτυξη παραθεριστικού οικισμού, εκπονείται στην περιοχή Μπέη που απέχει 3 χλμ. χωματόδρομου από το χωριό.
Στο χωριό υπάρχει ιδιωτική συλλογή με εκθέματα από τον 18 αιώνα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες των Αγ. Νικολάου (τέλη 17ου αι.) και Αγ. Παρασκευής (1810 - 1830). Στο πανηγύρι του Αγ. Νικολάου προσφέρονται καζανιές, πατσάς το βράδυ της παραμονής, ακολουθεί Θ. Λειτουργία, γλέντι και χορός μετά την απόλυση.ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ Τσαλαφούτι στις στάνες της Γκρόπας.
ΑΓΟΡΑΣΤΕ Τυρί από τους κτηνοτρόφους.
ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Τη γέφυρα της Παλαιοκαρυάς και το φράγμα του Πορταϊκού.
ΕΠΙΔΟΘΕΙΤΕ ΣΕ Περίπατο μέσα από το δάσος μέχρι την Καράβα.
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Τα πανηγύρια του καλοκαιριού (Αγ. Παρασκευής, Προφήτη Ηλία Αγ.Νικολάου).
Πηγή κειμένου : http://palaiokaria.yooblog.gr/
Προβολή μεγαλύτερου χάρτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου