Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Στέλιος Βάσκος (Ελλάδα-Βουλγαρία-Τουρκία-Ελλάδα 1600χλμ 79 ώρες NON STOP)

Έναν άθλο ολοκλήρωσε ο Τρικαλινός ποδηλάτης Στέλιος Βάσκος, ο οποίος πραγματοποίησε με το ποδήλατο διαδρομή 1600 χλμ Τρίκαλα- Σόφια- Ανδριανούπολη- Τρίκαλα, χωρίς στάση. 
1ο μέρος
2ο μέρος

3ο μέρος

Το ταξίδι του άρχισε στις 3 και ολοκληρώθηκε στις 6 Ιουνίου 2010. Στο πλευρό του είχε τον γιατρό του Νίκο Εγνατιάδη και τον προπονητή του Στέργιο Σαλπαδήμο, αλλά και φίλους, οι οποίοι τον ακολούθησαν στο ταξίδι του.
Μόλις τερμάτισε ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί τον αποθέωσε και τον σήκωσε ψηλά στα χέρια. Μετά τους ξέφρενους πανηγυρισμούς μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Τρικάλων, εξαντλημένος από την υπερπροσπάθεια. Ενδεικτικό του πάθους του ήταν και το σπριντ που πραγματοποίησε στην τελική ευθεία με το πλήθος να ζητωκραυγάζει.
Ο Στέλιος Βάσκος μπήκε στη πόλη των Τρικάλων συνοδευμένος από αυτοκινητοπομπή, η οποία τον ακολουθούσε από την Καλαμπάκα και τον εμψύχωνε.

4ο μέρος
Περισσότερες πληροφορίες για τον Στέλιο Βάσκο :
Για τους περισσότερους το ποδήλατο είναι ένα απλό μέσο μετακίνησης ενώ για κάποιους άλλους θεωρείται μέσο έκφρασης.Για τον παλαίμαχο ποδηλάτη της ΑΕΚ και επι σειρά ετών πρωταθλητή Ελλάδας, Μεσογειονίκη Βαλκανιονίκη, και Παγκόσμιο Πρωταθλητή με τα χρώματα της Πυροσβεστικής Στέλιο Βάσκο το ποδήλατο εκφράζει τα πιστεύω του και τις αξίες μιας ολόκληρης ζωής.
Το 2006 ο Στέλιος Βάσκος ήταν ο άνθρωπος που είχε διανύσει την απόσταση Τρίκαλα - Αθήνα - Τρίκαλα χωρίς στάση.
Ο Στέλιος Βάσκος γεννήθηκε στις Καρυές Τρικάλων, είναι πρωταθλητής Ελλάδος με τα χρώματα της Α.Ε.Κ καθώς και επί σειρά ετών Βαλκανιονίκης, Μεσογειονίκης, παγκόσμιος πρωταθλητής με τα χρώματα της Πυροσβεστικής και βασικό στέλεχος στην εθνική ομάδα ποδηλασίας από το 1972 έως και το 1988.Το ερέθισμα να ασχοληθεί με την αγωνιστική ποδηλασία το είχε από μικρή ηλικία και συγκεκριμένα το 1967 βλέποντας τυχαία έναν λαϊκό ποδηλατικό αγώνα στα Τρίκαλα με την επωνυμία "Χατζηπέτρια".
Δυστυχώς εκείνη την εποχή στα Τρίκαλα δεν υπήρχε σύλλογος που να ασχολείται με την αγωνιστική ποδηλασία και γι' αυτό το λόγο πήρε την απόφαση να κατέβει στην Αθήνα, όχι όμως με κάποιο μεταφορικό μέσο αλλά με το πο¬δήλατο του το οποίο δεν ήταν καν αγωνιστικό αλλά ένα διπλοσκέλετο βαρύ και ασήκωτο.
Το ταξίδι προς το όνειρο του μικρού τότε Στέλιου διήρκησε μιάμιση μέρα; Αφότου έφτασε στην Αθήνα και μετά, η προσπάθεια και η υπομονή για να διακριθεί σαν αθλητής ήταν τεράστια και έτσι κατάφερε να δημιουργήσει ένα ανεπανάληπτο ρεκόρ προσφέροντας πολλά στην Εθνική ομάδα, στην Α.Ε.Κ καθώς και στα Τρίκαλα την ιδιαίτερη πατρίδα του που τόσο αγάπησε.
Με την εθνική ομάδα συμμετείχε με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του στα εξής κράτη: Ιταλία - Γαλλία - Ελβετία - Γερμανία - Ολλανδία - Σουηδία - Τσεχία - Σλοβακία - Λουξεμβούργο -Βουλγαρία - Ρουμανία - Γιουγκοσλαβία - Αυστρία - Ουγγαρία - Τουρκία - Αλγέρι - Μαρόκο - Αίγυπτο-Αμερική και Μεξικό.
Το 1980 ο Στέλιος Βάσκος και ενώ ήταν στο απόγειο της καριέρας του ήρθε στα Τρίκαλα και ίδρυσε επίσημα την αγωνιστική ποδηλασία με μεγάλες επιτυχίες και προσέφερε τα μέγιστα για την πόλη του.

Η διαδρομή:
Τρίκαλα-Καλαμπάκα-Γρεβενά-Βέροια-Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνας-Σόφια-Ανδριανούπολη-Τριεθνές-Αλεξανδρούπολη-Καβάλα-Θεσσαλονίκη-Βέροια-Γρεβενά-Καλαμπάκα-Τρίκαλα

Ο χάρτης:

Προβολή μεγαλύτερου χάρτη