Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Γιώργος Τσιάνος ο Υπεραθλητής της καρδιάς μας

Ο Τρικαλινός γιατρός και υπεραθλητής Γιώργος Τσιάνος  διέσχισε το Αιγαίο έγινε ο μοναδικός άνθρωπος στην παγκόσμια ιστορία που βούτηξε στην Πελοπόννησο και βρήκε στεριά στην… Κρήτη!
Ο Γιώργος Τσιάνος υπολόγιζε ότι θα προσέγγιζε την Κρήτη ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες κάνοντας πορεία 30 έως 40 ώρες. Τελικά έσπασε τα κοντέρ καθώς έφτασε στην Κρήτη σε 28 ώρες και κάτι!!!


«Λίγη ώρα έχω βγει από τη θάλασσα. Είμαι γεμάτος αλάτι. Το στόμα μου έχει σκιστεί! Η γλώσσα μου επίσης. Μιλάω λίγο, αν θέλετε... θα είναι καλύτερα αργότερα».
Ηταν η δεύτερη προσπάθεια να μιλήσουμε με τον Γιώργο - Ιωάννη Τσιάνο, τον άνθρωπο που κολύμπησε από την Πελοπόννησο ώς τη Γραμβούσα Χανίων! Χθες το πρωί, λίγη ώρα μετά την άφιξή του στην Κρήτη. Κατάκοπος. Η πρώτη ήταν ξημερώματα Τετάρτης, όταν άρχιζε το ταξίδι στη θάλασσα με στόχο να μείνει στην ιστορία. «Καλύτερα να μη μιλήσει. Αλλωστε ετοιμάζεται, φορά το μαγιό που θα τον κρατήσει ζεστό στη διαδρομή. Δεν θέλει να συζητά πριν από τη μεγάλη προσπάθεια. Πέρυσι ήταν που σταμάτησε», μας είπε στενός του συνεργάτης.
Και χθες το μεσημέρι, μέσα από το νοσοκομείο όπου διακομίστηκε για προληπτικούς λόγους, ο Γιώργος Τσιάνος, αυτός ο αληθινός υπεραθλητής, εξιστόρησε στην «ΟΜΑΔΑ» πώς έφτασε στα Χανιά και τι ακριβώς συνέβη στη διαδρομή.

Επιτέλους στεριά, να πούμε; Προκαλέσατε το ενδιαφέρον όλων.
Οντως, ήταν δύσκολο. Ξέρετε, αυτό το σημείο είναι το πιο «περίεργο» στη Μεσόγειο. Δύσκολο πολύ. Είναι πέρασμα θαλασσών. Του Ιονίου, του Αιγαίου, των Κυθήρων, του Κρητικού Πελάγους. Υπάρχουν πολλά ρεύματα. Διάπλους έχει γίνει και άλλες φορές, κυρίως «εσωτερικός», ας πούμε στον κόλπο της Καλαμάτας, αλλά αυτός από την Πελοπόννησο στην Κρήτη είναι για πρώτη φορά.
Ο καιρός πώς ήταν;
Είχα την ευλογία, την είχαμε όλοι μας, εγώ και οι συνεργάτες, να βρούμε καλό καιρό. Ο διάπλους είναι κάτι πολύ μοναχικό για τον αθλητή. Είσαι εσύ και το νερό. Υπάρχει ο πόνος τους σώματος και ο πόνος του μυαλού. Μόνο νερό βλέπεις. Ή και μερικά καράβια της γραμμής, όπως μου είπαν.
Ψάρια;
Οχι, δεν είδα ψάρια. Και κάποιοι έχουν δει μεγάλα ψάρια σε αυτήν τη διαδρομή. Καρχαρία δεν είχαν πιάσει έξω από τα Χανιά;
Είναι η δεύτερη φορά που το επιχειρείτε.
Ναι, τέτοιες ημέρες ήταν πέρυσι που έφυγα από τη Λακωνία αλλά έφτασα μέχρι τα Αντικύθηρα. Οι μετεωρολογικές προγνώσεις με σταμάτησαν. Ο καιρός ήταν πολύ άσχημος.
Υπήρχε κάποιο σχέδιο;
Το πλάνο ήταν να κολυμπήσω πολύ γρήγορα, με αυξημένη ταχύτητα, τα πρώτα 50 χιλιόμετρα στη θάλασσα. Αυτά είναι και τα πιο δύσκολα της διαδρομής. Επίσης να μην κάνουμε πολλά ζιγκ-ζαγκ. Το πετύχαμε κι αυτό. Δεν ξεφύγαμε από τη διαδρομή που είχαμε στο μυαλό μας. Στο ανοιχτό Αιγαίο κάποιες φορές τα πράγματα δυσκολεύουν, σηκώνεται αέρας 6-7 μποφόρ.
Φαγητό;
Ξηρά τροφή, υδατάνθρακες, ηλεκτρολύτες. Γιατρός είμαι και το τήρησα αυτό με θρησκευτική ευλάβεια.
Διαλείμματα υπήρχαν;
Κάθε μία ώρα. Απαραιτήτως. Αρχικά για περίπου 30'' και μετά για πεντάλεπτα.
Κάποια στιγμή που φοβηθήκατε μήπως δεν τα βγάλετε πέρα;
Τις τελευταίες δύο ώρες της διαδρομής, έξω από τα Χανιά, συνάντησα ρεύματα. Οχι μόνο πήγαινα κόντρα στον καιρό, αλλά με έσπρωχναν προς τα πίσω.
Στον τερματισμό;
Ημουν ανυπόμονος να φτάσω. Πεινούσα. Διψούσα. Εντελώς αφυδατωμένος. Αυτό που ήθελα τόσο πολύ ήταν να ξαπλώσω κάτω!
Τελικά, Μάγχη ή Πελοπόννησος - Κρήτη; Το δυσκολότερο;
Ο διάπλους της Μάγχης διαρκεί περί τις εννιά ώρες. Εκεί το μεγάλο πρόβλημα είναι η θερμοκρασία των υδάτων. Παγωμένα νερά, 13-15 βαθμοί...

Video 

Λίγα Λόγια για τον Γιώργο Τσιάνο


Ο γιατρός Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος, μια φυσιογνωμία που έχει κάνει την ελληνική του καταγωγή υπερήφανη διεθνώς τόσο για τη δυναμική αθλητική του παρουσία όσο και για την επιστημονική του προσφορά, είναι ο πυρήνας ενός τολμηρού εγχειρήματος για τα δεδομένα της χώρας μας.
Να θυμίσουμε ότι είναι ο δεύτερος άνθρωπος στην παγκόσμια ιστορία που κολύμπησε την Μάγχη και ανέβηκε στο Έβερεστ.
Ποιός είναι ο Γιώργος Τσιάνος
Ο ιατρός Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος, μια φυσιογνωμία που έχει κάνει την ελληνική του καταγωγή περήφανη διεθνώς, τόσο για τη δυναμική αθλητική του παρουσία όσο και για την επιστημονική του προσφορά, είναι ο πυρήνας ενός τολμηρού εγχειρήματος για τα δεδομένα της χώρας μας. Με αφετηρία την Πελοπόννησο και τερματισμό την Κρήτη σε μιαnon-stopυδάτινη ρότα θα επιχειρήσει να διανύσει μια κολυμβητική απόσταση αδιανόητη για τις ανθρώπινες δυνατότητες και τον κοινό νου, καθώς υπερβαίνει τα 100 χιλιόμετρα στα ανοιχτά του Αιγαίου πελάγους. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες και οι δυσχέρειες που επικρατούν στην συγκεκριμένη περιοχή της Μεσογείου, καθώς επίσης οι ιατρικές και εργοφυσιολογικές μετρήσεις που ολοκληρωθήκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθιστούν το συγκεκριμένο διάπλου το πλέον τολμηρό εγχείρημα που καλείται να φέρει εις πέρας ένας υπεραθλητής στην ιστορία του Ελληνικού Αθλητισμού.
Ο Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 και κατάγεται από τη Θεσσαλία. Σπούδασε στο ΠανεπιστήμιοBerkeleyτης Καλιφόρνια των Η.Π.Ακαι συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αγγλία. Το διδακτορικό του τίτλο απέκτησε στη Σκωτία. Είναι εξειδικευμένος στην ανθρώπινη Ιατρική Φυσιολογία σε Αντίξοες Περιβαλλοντικές Συνθήκες, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς σημαντικό ερευνητικό έργο στο υψόμετρο και το ψύχος στα βουνά της Σκωτίας, των Άλπεων και των Ιμαλαΐων. Επέστρεψε στην Ελλάδα όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Την παρούσα χρονική περίοδο βρίσκεται σταHighlandsτης Σκωτίας όπου ειδικεύεται στον τομέα της Χειρουργικής.
Υπερπρωταθλητής στον χώρο της κολύμβησης ξεκίνησε και διακρίθηκε ως κολυμβητής στις πισίνες με τους κολυμβητικούς συλλόγους των Τρικάλων και του Ολυμπιακού. Έχει καθιερωθεί ως ο πλέον επιφανής κολυμβητής στο χώρο της υπερμαραθώνιας κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης. Συμμετείχε σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα με την εθνική ομάδα και παράλληλα υπήρξε πανελληνιονίκης και κάτοχος πανελληνίων ρεκόρ, βαλκανιονίκης, και έχει λάβει μέρος σε διοργανώσεις ανά την υφήλιο διασχίζοντας λίμνες, ποταμιά, θάλασσες και ωκεανούς. Είναι ο πρώτος Έλληνας που έλαβε μέρος σε παγκόσμιο πρωτάθλημα μαραθώνιας κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης. Το 2006 στον 24ωρoκολυμβητικό αγώνα αντοχής «Ιάσων Ζιργάνος» κατέκτησε την πρώτη θέση κολυμπώντας 80 χιλιόμετρα, απόσταση που αποτελεί την καλύτερη ελληνική χιλιομετρική επίδοση στη μαραθώνια κολύμβηση έως σήμερα.Ορόσημο στην καριέρα του στη μαραθώνια κολύμβηση αποτελεί στις 5-8-2000 ο διάπλους της Μάγχης, απόσταση 34χλμ από την Αγγλία στη Γαλλία, σε 9ώρες και 20λεπτα, ο καλύτερος χρόνος παγκοσμίως για το έτος 2000 και η ταχύτερη ελληνική επίδοση έως σήμερα.
Ένας από τους πιο διακεκριμένους ορειβάτες στην Ελλάδα. Το έτος 2004 συμμετείχε στην ελληνική ορειβατική αποστολή “HellasEverest2004” ως επιστημονικός σύμβουλος, υπεύθυνος πρώτων βοηθειών και ορειβατικό μέλος. Στις 18-5-2004 γίνεται ο πρώτος Έλληνας αναβάτης της υψηλότερης κορυφής του κόσμου, Έβερεστ 8848μ., από τη βόρεια διαδρομή του Θιβέτ.Η πρώτη του ορειβατική ανάβαση πραγματοποιήθηκε στο ΗφαίστειοFujiτης Ιαπωνίας και ακολούθησε πλήθος άλλων στα Βραχώδη Όρη, στα Όρη Άτλαντα, στις Ευρωπαϊκές Άλπεις, σταHighlands, στα Ιμαλάια και στις περισσότερες ελληνικές κορυφές.
Είναι ο δεύτερος άνθρωπος στην παγκόσμια ιστορία που έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς τα εγχειρήματα του διάπλου της Μάγχης και της ανάβασης στο Έβερεστ.
Πηγή: Sportrikala.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου